Witloof in de oven

Eén van mijn favoriete winterse gerechten is dit versie van witloof in de oven. Het enige verschil met de klassieke versie bestaat erin dat ik gestoofd witloof gebruik in de plaats van in water gekookte en dat de bechamelsaus op smaak wordt gebracht met citroensap. En voor het gratineren gebruik ik ook vers geraspte parmezaan en geen zakje gewone gemalen kaas .

 

Witloof in de oven

Witloof in de oven
Witloof in de oven

Ingrediënten: 8 stronken witloof, 8 sneetjes gekookte ham, 50 g bloem, 75 g boter, 1/2 liter melk, 75 g vers geraspte parmezaan,het sap van 1/2 citroen, 1 theelepel suiker, muskaatnoot, zout en peper.

Gebruik het liefst witloof uit volle grond, het is wel een beetje duurder maar heeft ook meer smaak.

Ik verkies om de bitterheid van de groente te behouden bij het klaarmaken, dus verwijder ik het harde stukje uit de voet niet, en stoof ik het witloof in weinig vocht. Ik kies ook voor echt gare en smeltend gegaard witloof.

Verwijder de eerste verlepte  blaadjes  van het witloof. Leg ze naast elkaar in een kookpot met dikke bodem. Verdeel 25 g boter over het witloof en breng op smaak met citroensap, suiker, peper en zout.

Giet 1 dl water bij het witloof en gaar het 35 minuten onder een deksel en op een laag vuur.

Verwijder het deksel en verhoog het vuur tot het kookvocht geheel is verdampt en er enkel nog boter op de bodem van de pan overblijft. Bak het witloof daarin goudbruin langs beide kanten. Pas wel op dat het witloof niet aanbrand.

Laat het witloof wat afkoelen en en knijp het droog over de kookpot.

Verpak de stronken witloof in sneetjes ham en leg ze naast elkaar in een ovenschotel.

Smelt 50 g boter in een kookpot met dikke bodem en roer er de bloem door. Laat de bloem eventjes doorbakken maar zonder het te laten kleuren.

Giet al roerend de melk bij de bloem en breng het, steeds roerend,  aan de kook. Giet het kookvocht en de boter van het gestoofd witloof bij de bechamelsaus.

Breng de saus verder op smaak met zout, nootmuskaat, peper en citroensap.

Laat de saus nog eventjes zachtjes doorkoken en giet het over het witloof.

Verdeel de parmezaan over de saus en laat 20 minuten gratineren in een voorverwarmde oven van 180°

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

This Post Has One Comment

 1. Avatar

  Hallo,
  Via onze website http://www.volrecepten.be kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 51.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.be/topblogs-… Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.be volledig gratis!
  Waarom niet lid worden van deze grote familie?
  Wij zijn ook aanwezig op http://www.facebook.com/VolreceptenBelgie!
  Breng ons een bezoek!

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu