Waterzooi van kip

Waterzooi van kip is een klassieker van de Belgische keuken. Het gerecht bestaat uit kip gepocheerd in bouillon, waarbij bouillon verwerkt wordt tot een saus door het te mengen met een combinatie van room en eidooiers.

Ik kan niet er niet genoeg op aandringen op de kwaliteit van de gekozen kip voor dit recept,  en alle anderen recepten uiteraard

Je vindt  kippen met een kwaliteitslabel in je gebruikelijke supermarkten en hypermarkten. Deze kippen zijn wat duurder maar je zal   geen spijt krijgen  van jou keuze.

Ik stel ook een time-lapse voor van 20 seconde  van deze waterzooi .

Voel je vrij om te reageren, je suggesties zullen nuttig zijn voor toekomstige recepten.

Waterzooi van kip

Waterzooi van kip
Waterzooi van kip

Ingrediënten: 2 flinke boerenkippen, 1 bussel prei, 1 stronk  selder, 1 bussel worteltjes, 1 pastinaak, 2 uien, 2 teentjes look, 4 eidooiers, 2,5 dl slagroom, 1 bouquet garni, een klein bosje peterselie, zout en peper.

Was en reinig de groenten.

Snij de helft ervan  in grove stukken en doe ze in een grote kookpot met beide kippen, uien, look en bouquet garni.

Voeg er genoeg water bij zodat de stukken kip onderstaan

Breng het geheel zachtjes aan de kook terwijl je de bouillon regelmatig afschuimt  Kook  de bouillon gedurende 35  minuten  verder op een zacht vuur en  blijf de bouillon regelmatig afschuimen.

Haal de stukken kip uit de bouillon.  Verwijder het  vel van de stukken  kip en houdt ze warm.

Laat de bouillon tot 2/3 inkoken en ontvet het.

Zeef de bouillon door een fijne zeef..

Ondertussen  heb je de rest van de groenten in julienne gesneden, niet te dun, de peterselie fijngehakt en de eidooiers vermengd met de room.

Kook de julienne groenten gedurende 5 minuten in het  kippenbouillon.

Voeg de stukken kip en het ei-roommengsel toe bij de bouillon.

Breng de waterzooi op smaak met zout en peper, en eventueel met een weinig citroensap.

Verwarm de waterzooi, maar zonder het verder  te laten koken.

Bestrooi het gerecht met peterselie en dien de hete waterzooi op,  vergezeld met gekookte aardappelen.

Smakelijk!

En hier de beloofde time-laps!

Waterzooi van kalkoen

Enkele jaren geleden hebben wij een hele kalkoen ‘LABEL ROUGE‘ gekocht, een omdat wij deze kalkoen van 5 kg moesten versnijden voor  enkele  andere recept , hebben wij van één van de billen en de vleugels een waterzooi gekookt, een lekkere niet orthodoxe versie voor een waterzooi.

1 kg kalkoen, 1,5 liter gevogeltebouillon, 1 busseltje jonge wortelen, 200 groene boontjes, 200 g sluimerwten, 2 stronken prei, 2 stengels selder, 1 busseltje lente-uitjes, 4 el gehakte peterselie, 2 dl room, 2 eidooiers, het sap van 1./2 citroen, zout en peper.

Pocheer de stukken kalkoen in de bouillon gedurende 20 minuten. Voeg er dan de in hapklare gesneden groenten bij en laat nog 10 minuten verder pocheren. Vermeng de room met de eigelen en giet er de helft van de bouillon over. Verwarm al roerend zonder te laten koken. Breng op smaak met zout peper, peterselie en citroensap. Verdeel de kalkoen, de groenten in diepe borden en giet er wat van de gebonden bouillon over.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu