Jonge, verse groene tuinbonen zijn een ware delicatesse. Het seizoen is kort, maar gelukkig bestaat er diepgevroren variant dat bijna even lekker is dan versgeplukte bonen. Kook tuinbonen niet plat : eventjes blancheren, pellen en verwarmen met wat grof zout en een klontje verse boter is al voldoende.

Basis voor alle recepten met tuinbonen

Gebruik verse jonge en niet te grote tuinbonen. Dop ze en blancheert 1 minuut in gezouten kokend water. Laat ze schrikken in ijskoud water en verwijder het taaie omhulsel van de bonen. 1 kg tuinbonen geeft ongeveer 150 g gebruiksklare boontjes.

Velouté van tuinbonen met salie

Velouté van tuinbonen met salie
Velouté van tuinbonen met salie

Markt: 1 liter rundbouillon, 300 g tuinbonen, 4 blaadjes salie, 1 ui, 1 teentje look, 1 dl room, 10 g boter, zout en peper

Bereiding:Laat de in stukken gesneden ui glazig bakken in de boter, voeg er de gesnipperde look en de bouillon bij. Laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg er dan de tuinbonen (houd er 2 el voor de afwerking) en 2 blaadjes salie bij. Laat 5 minuten verder koken. Pureer de soep met een mixer. Voeg er de room en de overgebleven tuinbonen bij. Breng op smaak met zout en peper. Dien op met stukjes rauwe hesp of gedoogde tomaten.

Kabeljauw met een flan van tuinbonen

Kabeljauw met een flan van tuinbonen
Kabeljauw met een flan van tuinbonen

Markt: 4 stukken kabeljauw met vel van 200 g elk. 350 g tuinbonen, 1 dl droge witte wijn, 1 dl visbouillon, 2 el Noilly Prat, 1 bussel asperges, 2 eieren, 1 dl room, 20 g boter, 1 el olie.

Bereiding: Kook de asperges beetgaar en houd ze warm in hun kookvocht. Pureer 250 g tuinbonen en vermeng ze met de room en de eieren. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel over beboterde soufflévormpjes. Gaar de soufflés in 2 minuten in de microgolfoven of in een warmwaterbad gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven ven 180°. Bak de vis gaar langs de velkant in 1 el olie vermengd met een klontje boter

Breng de bouillon aan de kook en giet er de wijn en de Noilly prat bij. Laat tot de helft inkoken en doe er 2 el tuinbonen bij. Laat 3 minuten verder koken en pureer de saus. Bind de saus met een klontje boter. Breng op smaak met zout en peper en verwarm de overgebleven bonen in de saus. Schik de vis , de asperges en de soufflés op borden en dien op met de saus.

Slaatje van maatjes en tuinbonen

Slaatje van maatjes en tuinbonen
Slaatje van maatjes en tuinbonen

Markt: 4 maatjes, 150 g tuinbonen, 250 g gemengde sla, 1ui 2 el wijnazijn,1 theelepel graanmosterd, 1 theelepel honing, 1 dl olie, 1 el gehakte peterselie, zout en peper.

Préparation: Faites la vinaigrette en mélangeant le vinaigre, l’huile, le miel et le persil. Assaisonnez de sel et de poivre. Coupez le poisson en morceaux. Coupez l’oignon en fines rondelles. Lavez le mesclun et mélangez tous les éléments de la salade.

Lamsbout met tuinbonen en chorizo

Lamsbout met tuinbonen en chorizo
Lamsbout met tuinbonen en chorizo

Markt:1 lamsbout, 500 g tuinbonen, 6 teentjes look, 1 ui, 150 g chorizo, 2 el olijfolie, zout en peper.

Bereiding:Schik de lamsbout in een ovenschotel met 6 teentjes ongepelde verse look. Bestrijk het vlees met een beetje olie en braad gaar in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 5O minuten. Verwijder het vlees en laat 15 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie. Zet de braadslee terug op het vuur en doe er de de olie en de gesnipperde ui bij. Laat 5 minuten bakken en roer regelmatig om. Voeg er de tuinbonen en de gesnipperde chorizo bij en laat het geheel verder goudbruin bakken. Breng op smaak met zout en peper. Dien op met het vlees .

Terrine van lamstongen met tuinbonen

Terrine van lamstongen met tuinbonen
Terrine van lamstongen met tuinbonen

markt:6 lamstongetjes, 300 g tuinbonen, 2 teentjes look, 1 ui, 2 takjes selder, 1 bouquet garni, 3 el gehakte peterselie, 2 blaadjes gelatine, 1 el wijnazijn, zout en peper.[

Bereiding: Laat de tongetjes enkele uren degorgeren in licht gezouten water en spoel ze goed af. Laat ze I uur zachtjes koken in 1 liter water, de ui de selder, de look en het bouquet garni. Laat ze in het kookvocht afkoelen en maak ze schoon. (verwijder het taaie vel). Schik de tongen in een terrine. Zeef de bouillon en breng aan de kook. Laat 200 g tuinbonen 5 minuten in de bouillon koken. Doet er de geweekte gelatineblaadjes bij en pureer het mengsel. Vermeng met de overgebleven tuinbonen, het azijn en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Giet het tuinbonenmengsel over de tongen en laat 1 nacht opstijven in de koelkast.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu