Ragù alla Bolognese

Spaghetti bolognese is een zeer populair gerecht. De saus gemaakt van gehakt, groenten en tomaten is vooral populair bij kinderen en is voor een niet te verwaarlozen factor, goedkoop en gemakkelijk te bereiden.

Weinig mensen beseffen dat deze saus de bastaard-versie is van de  klassieke  Ragù alla Bolognese  uit de regio Bologna. Hier is een authentieke versie van “ragù alla Bolognese”. Maar zoals altijd zijn er zeker zoveel verschillende versies als gezinnen in deze regio in Noord-Italië.

Er bestaat zelfs een academie ter vrijwaring van het authentiek recept!

Deze saus is het best te eten, en de Italianen zijn zeer precies op sauzen-pasta paring, met tagliatelle  en het wordt ook gebruikt bij het maken van de niet minder klassieke lasagne alla Bolognese.

Je zult merken dat deze saus lang kookt; dat het geen specerijen of kruiden bevat, behalve laurier en peper, en dat het bovendien  volle melk bevat.

Je kan beter een grote portie van de ragù klaarmaken, het duurt even lang, en je kan het invriezen. Ik tracht toch altijd enkele porties van deze saus in huis te hebben

Hier is een zeer klassieke versie van de ‘echte’

Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese
Ragù alla Bolognese

Tot mijn grote verbazing heb ik dit recept nog niet gefotografeerd, dus ik stel je een foto voor van een gerecht van  conchiglioni ragù alla Bolognese en  bechamelsaus.

Ingrediënten: 300 g rundergehakt, 150 grof gesneden pancetta (te vervangen door licht gezouten maar niet gerookt spekvet), 50 g fijne brunoise-wortelen, 50 g selder, fijngehakt, 50 g gehakte ui, 500 g tomaten, gepeld, zonder pitjes en in brunoise gesneden, 2,5 dl volle melk, 2,5 dl rundsbouillon, 1,5 dl witte of rood wijn, olijfolie, 1 blaadje laurier, zout en versgemalen peper.

Bak de pancetta op een laag vuurtje in een braadpan.

Voeg de groenten toe (behalve de tomaten) en  roer ze tot de groenten gaar zijn. verhoog de hitte maximaal en voeg het gehakt bij de groenten toe.

Blijf het vlees al roerend bakken totdat het goed gaar is.

Voeg vervolgens de wijn en de laurierblaadjes toe en laat het geheel koken tot dat de vloeistof volledig is verdampt.

Voeg de tomaten toe en kook op een laag vuur gedurende 2 uur. Controleer regelmatig de consistentie van de saus: voeg wat bouillon toe als deze te droog wordt. Voeg een derde van de melk en een derde van de kippenbouillon toe en gaar de ragù nog een uur verder.

Wanneer de saus teveeel uitdroogt voeg er de overschot van melk en bouillont oe.

Het resultaat is een dikke saus met een geconcentreerde smaak.

En weet dat de Italiaanse culinaire traditie  het toelaat om deze pasta met ragù met geraspte kaas te bestrooien!

Maar dan toch het liefst met Parmezaanse kaas

Smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu