Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Recepten met kruisbessen

Door hun specifieke zure smaak passen kruisbessen wonderwel in zowel zoete als zoute gerechten.
Enkele recepten met kruisbessen voor Libelle, met foto’s van Frank Croes

Parfait van kruisbessen

 

Markt: 450 g kruisbessen, 3 el wodka, 100 g suiker, 1 takje rozemarijn, de zeste van 1 citroen, 2 dl room.

Bereiding: Vermeng de kruisbessen de suiker, de rozemarijn en de zeste in een pan en laat ze zachtjes stoven. Hal de puree door een zeef en voeg er de wodka bij. Klop de room lobbig en vermeng met de kruisbessenpuree. Giet deze massa in kleine vormpjes en laat enkele uren opstijven in de freezer. Dien op met enkele kruisbessen. Versier met een blaadje munt en eventueel enkele karameldraden.

Eendenborst met kruisbessen

Eendenborst met kruisbessen
Eendenborst met kruisbessen

Voor de aardappeltaartjes: 600 g geschilde en in schijfjes gesneden aardappelen, 1 theelepel verse tijm, 4 el olijfolie, zout en peper.

Bereiding: Kerf de vetlaag van de eendeendenborsten kruiselings in en bak op zacht vuur langs de vetzijde gedurende 10 minuten. Draai het vlees om en laat nog 5 minuten verder bakken. Houd het vlees warm onder een vel aluminiumfolie. Bak de helft van de kruisbessen kort in het eendenvet en houd ze warm. Verwijder het overtollig vet uit de pan en deglaceert met de bouillon. Voeg er de helft van de kruisbessen bij en laat voor de helft inkoken. Voeg de Porto bij de saus en laat nog eventjes koken. Zeef de saus en bind met een klontje boter.

Aardappeltaartjes: Vermeng de schijfjes aardappel met de tijm en de olie. Breng op smaak met zout en peper. Schik de aardappelen in kleine geoliede taartvormpjes en bak 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°

Snijd het vlees in dunne plakjes en verdeel over verwarmde borden. Verdeel de kruisbessen en de saus. Geef nog een draai van de pepermolen over het vlees en de kruisbessen. Dien op met de aardappeltaartjes.

 

 

 

Taartjes met kruisbessen

Taartjes met kruisbessen
Taartjes met kruisbessen

Voor het deeg: 230 gr bloem,115 gr boter, 1 ei, 4 el suiker

Bereiding: Vermeng de gezeefde bloem met de suiker. Vermeng met de koude in stukjes gesneden boter en het losgeklopte ei. Kneed tot een bol en laat minstens 1/2 uur, ingewikkeld in plasticfolie, in de koelkast rusten. Rol het deeg uit en verdeel over beboterde taartvormpjes. Bak blind in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 15 minuten.

Vermeng de kruisbessen met het citroensap en stoof ze gaar op een laag vuur. Haal de kruisbessenpuree door een zeef . Klop de room lobbig en vermeng met 2 dl van het kruisbessenpuree. Klop de eieren met de suiker romig en vermeng met het kruisbessenmengsel en de zeste. Verdeel deze crème over de afgekoelde taartjes en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Versier met enkele overgebleven kruisbessen.

 

 

Zalm met saus van kruisbessen en rode biet

Zalm met saus van kruisbessen en rode biet
Zalm met saus van kruisbessen en rode biet

Bereiding: Bak de zalm gaar in een klontje boter langs beide kanten maar laat de vis het liefst een beetje rosé. Houd de vis warm. Bak de gewassen kruisbessen aan in dezelfde pan en voeg er het visbouillon bij. Laat tot de helft inkoken en voeg er de Noilly Prat bij. Laat nog eventjes koken en zeef de saus. Bind met een klontje boter en breng op smaak met zout en peper. Voor de garnituur: Bak de in ringen gesneden ui in een klontje boter en roer er de in staafjes gesneden, en beetgaar gekookte rode biet bij. Breng op smaak met zout en peper, en enkele druppels citroensap. Dien de vis op met de groente en de saus. Serveer er gekookte aardappelen bij

 

 

Chutney van kruisbessen

Markt: 675 g kruisbessen, 200 g bruine suiker, 200 g uien in dunne ringen gesneden, 1 theelepel zout, 1 el geraspte gember, 1/4 theelepel cayennepeper, 2 dl witte wijnazijn.

Chutney van kruisbessen
Chutney van kruisbessen

Bereiding: Laat alle ingrediënten 1,5 à 2 uur zachtjes koken. Roer regelmatig om. Verdeel over confituurpotten. Kan gesloten tot 2 maanden in de koelkast bewaren. Lekker met koud vlees, gevogelte, koude en gerookte vis

Print Friendly, PDF & Email
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu