Kalfslever met gekarameliseerde ui

Kalfslever met gekarameliseerde ui

Kalfslever met gekarameliseerde ui
Kalfslever met gekarameliseerde ui

Wordt er vandaag nog veel orgaanvlees klaargemaakt? De vraag stellen is ze bijna beantwoorden.
Kalfslever, nieren, hart, zwezeriken, varkenspoten, varkenstaarten of oren…
Je vindt ze amper in de rekken van supermarkten en bij beenhouwers.
Mijn grootmoeder kocht haar kalfslever altijd op donderdag. De reden was dat de kalveren in Antwerpen altijd op woensdag werden geslacht zodat het vlees donderdag’s vers bij de beenhouwer te koop werd aangeboden.

En met orgaanvlees weet je maar nooit…

Het meest ingewikkeld bij dit gerecht zijn de uien. Ze moeten langzaam garen en karameliseren. Regelmatig omroeren tot de dunne uiringen mooi bruin worden is hier de boodschap.

Kalfslever met gekarameliseerde ui

Ingrediënten: 4 stukken kalfslever van 200 g/stuk, 4 uien, 50 g boter, bloem, zout en peper.

Schil de uien en snij ze in dunne schijfjes. Smelt een flinke klont boter op een laag vuur en voeg de uiringen bij. Laat de uiringen zachtjes garen en roer ze regelmatig om. De uiringen zijn klaar wanneer mooi goudkleurig bruin zijn gebakken.

Bestrooi de sneden kalfslever met zout en peper en wat bloem en bak ze gaar, naar smaak, in boter.

Dien de kalfslever op met de gekarameliseerde uiringen, gebakken aardappelen en een frisse sla.

Smakelijk !

Dit recept is een eenvoudiger en naar mijn smaak wat  elegantere en meer hedendaagse  versie van ‘ fegato alla veneziana’ waarbij witte wijn bijgevoegd wordt bij de gare uien en de kalfslever in de op deze wijze bekomen uiensaus wordt gepocheerd.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
  • Readers Rating
  • Rated 4.9 stars
    4.9 / 5 (6 )
  • Your Rating


Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.