De meeste recepten die je in Flair kunt lezen, zijn van de hand van Livia Claessen.

Met vriend Henri Kleinblatt maakte ze furore met hun eerste kookboek ‘De Smaken van België’. Een ode aan onze beste Belgische ingrediënten: garnalen, mosselen, asperges en natuurlijk: chocolade!

LIVIA CLAESSEN OVER ETEN, KOKEN EN CULl-TRENDS

Hoe ben je als food stylist in de magazinewereld beland?

“Ik volgde schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, maar vond mezelf uiteindelijk toch niet echt een schilder.

Ik begon beschilderde jurken en theaterkostuums te maken. Daarna creëerde ik de zelfrnaakmode voor Flair en Feeling. In 1996 heb ik voor de eerste keer

een culinaire productie gedaan voor Flair. Dat was een paasfeest met heel veel figuranten, deco, eten… Dat beviel me zo goed dat ik het ben blijven doen.”

Wat is volgens jou de essentie van koken?

“Je moet de producten respecteren, ze tot hun recht laten komen in een gerecht. En je moet proeven, anders kun je niet koken.”

Wat is jouw kookstijl?

“Ik hou van puurheid en gebruik altijd verse ingrediënten. Ik heb zo mijn favoriete adresjes waar ik van alles het beste kan vinden.

Voor het beste stukje vis maak ik graag een ommetje!”

Hoe ben je geevolueerd in de keuken?

“Toen ik pas alleen woonde, maakte ik bijna elke dag iets met pasta of rijst. Daarna ging ik voor groentetaarten, mousses en terrines. Nog later volgden achtereenvolgens mijn Franse, Italiaanse en oosterse periode. ik heb van alles het beste onthouden.”

Hoe sta je tegenover culinaire trends?

“Elke trend heeft een functie, want ze weerspiegelt wat er op dat moment leeft. De nouvelle cuisine vond ik bijvoorbeeld schitterend. Maar het waren alleen de beste koks die er iets heel goeds mee deden. Nu heb je fusion, een mix van internationale keukens in één gerecht. Dat is een logische evolutie, want vandaag vind je veel meer vreemde ingrediënten in de supermarkt dan vroeger. In het begin was deze trend misschien een beetje overdreven.

Aardappelgerechten met aardbeien zijn niet aan mij besteed. Maar nu komt alles in balans.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Overal Je moet er voor openstaan en dan komen de ideeën vanzelf, ik reis graag, lees magazines, kijk naar kookprogramma’s op tv..

. En ik eet natuurlijk heel graag.”

Wat zijn je favoriete ingrediënten?

“Op de eerst plaats verse grijze garnalen, zeevruchten en vis. Verder ben ik dol op rood fruit en chocolade. Ik maak ook het liefst desserts klaar.”

Wat is liet geheime ingredient voor een geslaagd feestje?

“Leuke mensen!”

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu