Gevel en vochtproblemen

De gevel wordt blootgesteld aan vocht en de aantasting kan met de jaren erger worden. Infiltratie van regenwater is in de meeste gevallen de oorzaak. Bovendien hebben gevels de neiging om na verloop van tijd poreus te worden. Daarom is het belangrijk een specifieke behandeling te ondergaan om de situatie te verhelpen en te voorkomen dat zij nog erger wordt.
gevel en vochtproblemen

Gevel- en vochtproblemen: de eerste tekenen

Er zijn veel tekenen dat een gevel vochtig is. Het pleisterwerk of de bepleistering kan bijzonder verslechterd zijn. Het is ook mogelijk dat er scheuren, barsten en spleten ontstaan. In extreme gevallen is het vocht zo groot dat het in de muren dringt en ook op de binnenmuren te zien is. Ten slotte kunnen schimmels en zwammen zich ontwikkelen en zich vertonen als witachtige of groenachtige vlekken op de muren. Dit is meestal merula of salpeter.

Gevel- en vochtproblemen: mogelijke oorzaken

Er zijn vele oorzaken van vocht en het is raadzaam een deskundige om een diagnose te vragen. In de meeste gevallen is het weglopen van water op de buitenmuren de hoofdoorzaak. Een dak in slechte staat of aanhoudende regenval kan de sterkte van de gevel verzwakken.

In ieder geval mag men niet vertrouwen op een klein beetje vocht aan de oppervlakte. Het is mogelijk dat het vocht door de muren is gedrongen. En alvorens werkzaamheden uit te voeren om de schade te herstellen, moeten enkele controles worden uitgevoerd.

Controleer de bouwstructuren

Om er zeker van te zijn dat de vochtproblemen volledig worden opgelost, moeten alle mogelijke oorzaken worden weggenomen. Het kan gaan om verstopte dakgoten, een lekkend dak, isolatie die niet meer goed werkt, diepe scheuren, een defecte dakschoorsteen of een gebrek aan ventilatie. Als alles is gecontroleerd, kan worden begonnen met de behandeling van de gevel.

Hoe de gevel te behandelen in geval van vocht?

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk om vocht op een gevel te verhelpen. De oplossing hangt grotendeels af van de oorzaak van de ramp.

Eerst moeten de verf- of pleisterlagen die de gevel bedekken, worden verwijderd om de omvang van de schade te kunnen zien. Eventuele scheuren en gaten kunnen vervolgens worden gerepareerd met een waterafstotende coating. De behandeling houdt hier niet op. De muren moeten worden beschermd met een vochtwerende verharder in de vorm van een pleister die de muur verstevigt en zo het fenomeen van poreusheid tegengaat. Nadat de verharder is aangebracht en geschuurd, wordt deze bedekt met verschillende lagen vochtbestendige verf. En als de muren erg poreus zijn geworden, is het raadzaam een speciale chemische oplossing in de muren te injecteren.

Ook de vochtigheid in de kelder moet worden behandeld en in dit geval moet ook een waterafstotend product worden overwogen.

Ten slotte is het belangrijk te controleren of de ventilatie optimaal is, zodat het probleem zich na verloop van tijd niet opnieuw voordoet.