Flan met groenten en salsa verde

Een flan van groenten vergezeld van een goed gekruide salsa wordt graag als voorgerecht of aperitief opgediend. Ik heb twee versies klaargemaakt, één met spinazie en de tweede met rauwe ham, maar het principe is altijd hetzelfde: groenten voorgaren met stoom, het apparaat (mengsel) over de groenten verdelen en het garen ervan in de oven voltooien in een bain-marie.

Gebruik geen tomaten, ze kunnen uw flan in een roerei toveren!

Flan met groenten en salsa verde
Flan met groenten en salsa verde

Hier is het recept van de flan met groenten en spinazie, links op de foto. Het is vrij lang, maar maak je geen zorgen te veel, het besef blijft simpel en gemakkelijk.

Flan met groenten

Ingrediënten: 100 g verse spinazie, 1/2 bos wortelen, 1/2 komkommer, 1 kleine courgette, 4 eieren, 2 dl vloeibare room, 50 g vers geraspte parmezaan, zout en peper.

Schil en was de wortelen. Was de spinazie , de komkommer en de courgette.

Stoom de spinazie 2 minuten  en laat het uitlekken.

Snij de wortelen in de lengten staafjes, doe hetzelfde met de komkommer en courgette, verwijder wel  de zaden uit  het  midden van de komkommer en courgette.

Stoom de groenten gedurende 3 tot 4 minuten.

Klop de hele eieren met de Parmezaanse kaas en vermeng ze met de room. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Bekleed een beboterde cakevorm met een vel bakpapier.

Bekleed de randen van de vorm met de spinazieblaadjes. Doe de groenten in de vorm in de lengte en giet dan het ei-room-parmezaan mengsel over de groenten.

Zet de vorm in een schaal met kokend water en gaar de flan  met groenten gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven à 180 °

Laat de flan een paar minuten afkoelen voor het uit de vorm te halen en aan te snijden.

De groenteflan kan  warm of koud opgediend worden.

Salsa verde

Ingrediënten: 50 g  broodkruim, 1 bosje peterselie  1  à 2 el ontzoute  kappertjes , 2 teentjes look 1,5 dl olijfolie, citroensap, zout en peper, en om de kleur van salsa verde wat op te pimpen een handvol spinazie.

Mix de salsa verde-ingrediënten in de keukenrobot (of mixer) en breng de saus op smaak met zout en peper.

Smakelijk !

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu