Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Een zomerproductie verschenen in Feeling met foto’s van Tom Swalens

Zeebaars in bananenblad

Voor 6 personen

750 g jonge aardappelen, 6 filets van zeebaars,3 eetlepels gehakte zwarte olijven,6 eetlepels olijfolie, het sap van 1 citroen , enkele takjes dille, zout en peper,6 stukken bananenbladeren of vellen aluminiumfolie

Kook de gewassen aardappelen 10 min. in licht gezouten water. Snijd ze in schijfjes en leg ze op bet bananenblad of de aluminiumfolie. Verdeel de gehakte olijven over de aardappelen en leg er telkens een visfilet op. Druppel de olie en het citroensap erover en kruid alles met dille, peper en zout.Vouw de pakketjes dicht, leg ze in een stoommandje en stoom ze ongeveer 5 mm. tot de vis gaar is.

Terrine van ham en peterselie

1 dikke plak ham van 350 g , 10 g gelatine , 20 g kappertjes, 5 sjalotjes 60 g augurkjes, 1/2 liter goed gekruide kippenbouillon , 1 glas droge witte wijn , 2 eetlepels gehakte peterselie

Laat de gelatine 10 min, weken in koud water. Hak de kappertjes, de augurken en de sjalotjes grof. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de witte wijn, de sjalotjes, kappertjes en augurken toe en laat 10 min. zachtjes sudderen. Snijd de ham in blokjes van cm en doe ze samen met de uitgeknepen gelatine bij de bouillon. Neem de pan van het vuur en laat 10 mm. staan. Roer er dan de peterselie door en kruid met zout en peper. Laat afkoelen tot de gelei begint op te stijven en giet het mengsel dan in een terrine. Laat nog 12 uur opstijven in de koelkast. Serveer de terrine in plakken, met een fris slaatje erbij.

Groentetaartjes met geitenkaas

200 g bloem,100 g boter, 2 eetlepels koud water,1 aubergine, 1 courgette, 3 tomaten, 200 g geitenkaas, basilicum,peper en zout, olijfolie, grof zout.

Zeef de boem met een snuifje zout in een ronde kom, Voeg er de in stukjes gesneden koude boter bij. Vermeng alles met de vingertoppen tot een kruimelige massa. Voeg het water toe en kneed het deeg tot een bol. Laat het 1/2 uur in de koelkast rusten. Rol het deeg uit en steek er rondjes van ongeveer 12 cm urt.Vul een beboterde en met bloem bestrooide muffinvorm met de rondjes deeg en laat ze 15 min, in de koelkast rusten. Prik de bodems, leg er droge rijst of ander vulsel in en bak de taartjes 5 min blind in een voorverwarmde oven van 190° Verwijder bet vulsel en bak de taartjes nog 5 min.Maak de vulling: snijd de aubergine en de courgette in schijven van 1/2 cm dikte en leg ze op een ingevette bakplaat. Bestrijk ze met wat olie en bestrooi ze met grof zout. Rooster ze 8 mm. onder een hete gril, Pel en ontpit de tomaten, en laat ze 40 mm. drogen in een voorverwarmde oven op 120°C. Vul de taart-bodempjes met afwisselend laagjes groenten en basilicumblaadjes. Eindig met een schijfje kaas en tomaat.Verwarm de taartjes enkele minuten in de oven.

Pimm’s

1 deel Pimm’s, 3 delen ginger ale, komkommerschil,1 schijfje sinaasappel,1 schijfje citroen,1 takje munt.

Giet de Pimm’s in een hoog glas en vul het op met de ginger ale. Doe er wat ijsblokjes bij en garneer alles met de groenten en vruchten.

Oosters brood met kaviaar van paprika

250 g bloem, 150 g gekookte linzen (liefst rode), 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gesnipperde rode chili, 1 zakje gistpoeder,1 theelepel suiker, 2 theelepels zout, ongeveer 1,2 dl water voor de kaviaar van paprika.

2 rode paprika’s,1 gele paprika, 3 lente-uitjes, gesnipperd, 2 eetlepels gehakte koriander, 3 eetlepels olie, 1 eetlepel citroensap, peper en zout• Zeef de bloem, maak een kuiltje in het midden en giet er de kruiden, de gist, de suiker en het zout bij. Roer er 3/4 van het water door en kneed het deeg 2 min. Voeg de linzen bij het mengsel en kneed alles tot een soepel maar niet klevend deeg. Voeg eventueel wat water bij.Vorm een worst van 5 cm doorsnede van het deeg en snijd het n stukken van 3 cm. Rol elk stuk uit tot een ovaal van 1/4 cm dik, Bak de platte broodjes 8 min. gaar in een voorverwarmde oven op 190°C., Maak de kaviaar: Rooster de paprika’s ongeveer 10 min. tot de schil zwart wordt. Laat ze dan afkoelen in een plastic zak. Pel de paprika’s, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn. Vermeng ze met de lente-uitjes, gebakte koriander, de olijfolie en het citroensap en kruid alles met zout en peper. Serveer deze kaviaar van paprika bij de broodjes.

Marmercake

3 eieren,180 g boter op kamertemperatuur,180 g suiker,270 g bloem,5 cl lauwe melk ,6 g bakpoeder,2 eetlepels cacaopoeder,1 snuifje zout

Roer de zachte boter met de suiker tot een romig mengsel. Roer de eieren er een voor een door Zeef de bloem en het bakpoeder en schep die door het mengsel.Verdeel het deeg in twee helften. Los de cacao op in de lauwe melk en roer dit door de ene helft van het deeg, Giet de twee kleuren deeg afwisselend in lagen in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm. Ba de cake 40 min. in een voorverwarmde oven op 2 10°C.

Aardbeien- en mangosorbet voor 6 personen

voor de aardbeiensorbet:500 g aardbeien, het sap van 1 citroen,1 dl rietsuikersiroop.

voor de mangosorbet:1 mango, het sap van 1 citroen, het sap van 1 sinaasappel, 1 dl rietsuikersiroop

De hoeveelheid suikersiroop is afhankelijk van de zoetheid van de vruchten, proef dus even als u alles gemixt hebt. Maak elke sorbet afzonderlijk door de ingredienten te mixen en dan te laten draaien in de ijsmachine. Hebt u geen ijsmachine, giet de mengsels dan in bakjes, zet die in de diepvries en roer de sorbets om het uur om tot ze bevroren zijn. Doe ze dan n eenpersoonsbakjes en laat ze in de diepvries staan tot het gebruik.Vervoer de sorbets in een koelzak met ijselementen.

Print Friendly, PDF & Email
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu