De 10 moeten weten over vochtproblemen

1 – Uw huis produceert vocht. Heel veel!

Elk huishouden produceert vocht door koken, wassen, baden en sporten. Zelfs ademen brengt vocht in de lucht. Uw familie en huisdieren brengen elke dag vele liters water in uw huis. Vocht kan ook vanuit de grond uw huis binnenkomen via de kelder of kruipruimte.

2– Te hoge luchtvochtigheid is niet gezond …

Vochtigheid is belangrijk voor onze gezondheid. Een normaal vochtigheidsniveau is nodig om je comfortabel te voelen. Te veel vocht in uw huis kan echter grote problemen veroorzaken en zelfs uw gezondheid negatief beïnvloeden.

3 – … en geen van beide is een te lage luchtvochtigheid

Lage luchtvochtigheid kan op zijn beurt allerlei onaangename effecten hebben. Je huid kan droog aanvoelen, je lippen kunnen gaan chapten en je ogen kunnen beginnen te jeuken. Pijnlijke ogen, ademhalingsproblemen en pijnlijke sinussen zijn ook veel voorkomende problemen die worden veroorzaakt door te droge lucht.

4 – Insecten en schimmels zijn dol op een vochtig huis

Bugs gedijen in vochtige omstandigheden. Huisstofmijten houden vooral van warme temperaturen (23-27 graden Celcius / 75-80 graden Fahrenheit) en een hoge luchtvochtigheid van 70-80%. Eén studie heeft aangetoond dat mijtpopulaties stoppen met groeien en uitsterven als de relatieve vochtigheid onder de 60% daalt. Het is bewezen dat airconditioning de allergenen in huisstofmijt in huizen verlaagt door de omgevingstemperatuur en de relatieve vochtigheid te verlagen.

5 – Vocht is de nummer 1 elektronicamoordenaar

Overmatig vocht kan niet alleen uw gezondheid schaden, maar ook uw bezittingen. Elektronica is vooral gevoelig voor schade door condensatie. Vocht kan de contactpunten binnenin aantasten en de isolatieweerstand verlagen, wat kortsluiting kan veroorzaken.

6 – De winter is het echte vochtige seizoen voor huizen

De lucht is in de winter vaak koud en droog.De winter is het stookseizoen. We sluiten onze ramen en verminderen ventilatie en luchtcirculatie in onze huizen om de kou buiten te houden.
Tegelijkertijd gebeurt er iets anders. Delen van uw huis die in direct contact staan ​​met de koude buitenlucht zijn koeler dan de lucht binnen.

7 – Ventilatie is essentieel

Vooral ruimtes die veel vocht produceren, zoals badkamers, keukens en slaapkamers, hebben veel ventilatie nodig. In sommige gebieden is het eenvoudigweg niet mogelijk, kosteneffectief of energiezuinig om continu te ventileren.

8 – Vochtigheid is altijd relatief

Een relatieve vochtigheid van 100% betekent dat de lucht de maximale hoeveelheid water bevat die het op die specifieke temperatuur kan houden. Warmere lucht kan meer water vasthouden dan koudere lucht.

9 – Het ideale luchtvochtigheidsniveau is 40-60%

De meningen over de ideale relatieve luchtvochtigheid in uw huis variëren enigszins. Over het algemeen wordt gedacht dat het het beste in het bereik van 40-60% ligt. Als u zich gedurende een korte periode buiten dit bereik bevindt, zal dit waarschijnlijk geen ongemak veroorzaken.

10 – Vochtigheid kan worden geregeld

Er zijn veel oplossingen beschikbaar die u helpen om een ​​gezonde luchtvochtigheid en vochtproblemen te handhaven. U kunt een hydrometer gebruiken om de binnenlucht te controleren en er zijn allerlei commerciële ontvochtigers en bevochtigers die er zijn. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *