Pho een iconisch gerecht uit Vietnam/
Pho een iconisch gerecht uit Vietnam/

Food styling is een veeleisend beroep waarbij verschillende vaardigeden aan bod komen.

–  Een goede warenkennis voor het juiste en vakkundig gebruik van de verscheidene te gebruiken producten en ingrediënten.

– Het kunnen koken met inzicht voor het estetische van de te bereiden gerechten

– Het samenstellen van de diverse elementen van een gerecht om het als één geheel te tonen volgens een bepaald perspectief.

– Het  selecteren en kiezen van de diverse decorelementen van een beeld zoals ondergronden, bestek, glazen, linnen…

– Een goede kennis van bepaalde fotografische technieken, in het bijzonder perspectief en het gebruik van licht, natuurlijk of artificieel (flash)

– Even belangrijk is kunnen werken in ploeg, stressongevoelig kunnen zijn, wat niet altijd lukt,  en veel geduld kunnen hebben. Soms  wordt er uren gewacht om daarna in enkele minuten een gerecht te moeten afwerken en op de set neerzetten.

Meestal zij er nog enkele retouches aan het gerecht nodig. Sommige elementen worden enkele millimeters verplaatst, andere verdwijnen of er komen erbij.

Dikwijls wordt er na de testshoot een geheel nieuw gerecht op de set geplaatst, en dan liefst zo vlug mogelijk!

De food stylist

Maatjes met shii-take en rode biet
Maatjes met shii-take en rode biet

De food stylist is dus de persoon die veel tijd steekt in boodschappen doen. Hij gebruikt zijn warenkennis om de nodige ingrediënten uit te kiezen in gespecialiseerde zaken voor groenten, fruit, vis of vlees. Aziatische en Italiaanse speciaalzaken komen ook meer en meer aan bod, zodat een aantal gerechten van de wereldkeuken veel aandacht krijgt van de food stylist. Soms wordt er ook enkel in supermarkten geshopt.

Niets verandert zo snel dan modes, zodat de food stylist zich in snel tempo moet aanpassen aan de vragen van klanten in verband met bordschikking, kleur, accesoires en ander bestek en linnen.

De dag van de shoot brengt de foodstylist al het nodige materiaal naar de set. Van kookplaten, pannen en potten, messen en ander kookmateriaal tot de ingrediënten, penselen, pincetten, keukenpapier…, waarbij een een gedetailleerde lijst heel nuttig blijkt.

Het bedenken en schrijven van recepten

Vichyssoise
Vichyssoise

Een belangrijk deel van ons bestaat erin om recepten te bedenken, aan te passen en de gerechten nauwkeurig klaar te maken, bestemd voor publicatie in magazines, kookboeken, promotiefolders voor klanten, en het voorstellen van nieuwe producten.

Deze recepten moeten uiteraard beantwoorden aan bepaalde criteria

– Het product of ingredïent welke noodzakelijk op de voorgrond moet treden

– de moeilijkheidsgraad van het recept

– de prijs van van het gerecht

– het bereiken van van de beoogde doelgroep

Deze lijst van criteria is natuurlijk niet volledig en wordt bepaald door de verantwoordelijken van de publicatie en van de klant.

De recepten op deze pagina vindt je terug, samen met vele andere op onze recepten pagina

Voor verdere inlichtingen en informatie verwijzen wij graag naar onze  contact pagina 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu