Bloemkool met grijze garnalen in vinaigrette

Bloemkool met grijze garnalen in vinaigrette
5 (100%) 2 vote[s]

Dit recept van bloemkool met grijze garnalen in vinaigrette is nogmaals een eenvoudig maar geraffineerd voorgerecht, zeker met   ingrediënten van  goede kwaliteit.

Zelf gepelde garnalen en kleine primeur bloemkooltjes zijn hier op hun best!

Het gebruik van olijfolie is een kwestie van persoonlijke smaak, je kan het vervangen door gewone plantaardige olie.

Bloemkool met grijze garnalen in vinaigrette

Bloemkool met grijze garnalen in vinaigrette
Bloemkool met grijze garnalen in vinaigrette

Kleine primeur bloemkolen gaan perfect samen met garnalen die je natuurlijk,  ongeschild hebt gekocht, omdat we de koppen  gebruiken als basis voor de vinaigrette. Het is duidelijk dat deze noordzeegarnalen kunnen vervangen worden vervangen door scampi of zelfs kreeft.

Voor de vinaigrette: koppen en staarten van de garnalen , 1 stengel selder, 1 ui, 1 el tomatenpuree , 2 dl witte wijn, 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm, 1 kleine verse chilipeper, wijnazijn  smaak, olijfolie, zout en peper

Laten we beginnen met het pellen van de garnalen. Het is een vervelende klus, maar een glas wijn bij de hand doet wonderen.

Zet de garnalen in de koelkast, de tijd om de vinaigrette te maken.

Snijd de ui en selder in grove stukken.

Maak de zeekraal schoon en blancheer het  gedurende 2 minuten in kokend water. Giet de zeekraal af en spoel af met koud water.

Bak de garnalen in een beetje olie en voeg dan de tomatenpuree en de groenten toe. Blijf al roerend een paar minuten koken.

Voeg de witte wijn toe aan het mengsel en breng het aan de kook.

Kook gedurende een paar minuten op hoog vuur tot de alcohol van de wijn verdampt is..

Voeg 1 liter water en de kruiden toe aan de bereiding en kook  deze garnalenbouillon gedurende twintig minuten op een laag vuur.

Zeef de garnalenbouillon

Bewaar in 1/4 liter bouillon voor de vinaigrette.

Bevries de rest van de garnalenbouillon, het kan worden gebruikt als basis voor een saus, een vissoep of zelfs een risotto.

Laat de  garnalenbouillon inkoken  tot een derde.

Voeg azijn toe naar smaak en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus afkoelen.

Kook de kleine bloemkolen enkele minuten in lichtgezouten water en laat ze vervolgens uitlekken. Pas op, deze kleine bloemkooltjes zijn snel gaar!

Leg de bloemkolen op  borden en  voeg er de  garnalen en zeekraal bij.

Vermeng de afgekoelde vinaigrette met olijfolie besprenkel er de bloemkooltjes mee.

Smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu